Новини
Біг взимку: рекомендації професійного тренера

Біг взимку: рекомендації професійного тренера

1 грудня 2016

Похолодання - це не привід і не причина сидіти вдома і пропускати тренування. Зимовій пасивності можна і потрібно перешкоджати, щоб залишатися у формі, зберігати гарний настрій і самопочуття. Сьогодні я поділюся корисними рекомендаціями з тими, хто наважився на біг взимку і нагадаю, чому біг корисний в холодну пору року.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. Оцініть погоду

Візьміть собі за звичку дивитися прогноз погоди і температуру на вулиці, щоб правильно підібрати екіпірування для тренування.

2. Починайте і закінчуйте тренування в теплому приміщенні

Завжди краще вибігати на холод вже «розім'ятим». Якщо розминатися у приміщенні, організм, опинившись на морозі, відразу почне виділяти тепло. Починати розминатися на холоді не варто, адже організму потрібні додаткові зусилля, щоб адаптуватися, а це може привести до застуди. Робити стретчинг після тренування також краще в приміщенні, так як після припинення бігу організм виробляє менше тепла і починає охолоджуватися. Чим довше ви перебуваєте на холоді відразу після закінчення тренування, тим вище ризик захворіти.

3. В сильну ожеледь займайтеся в манежі або залі

Якщо на вулиці дуже сильна ожеледь, то правильніше піти тренуватися в легкоатлетичний манеж або зал. У приміщенні можна якісно виконати силове тренування або ОФП.

Якщо говорити про наш біговому клубі RUN BASE KYIV, то ми з настанням холодної погоди і снігу тренуємося тричі на тиждень в легкоатлетичному манежі і один раз в тиждень бігаємо на вулиці. Така локація і спрямованість тренувального процесу дозволяє якісно пройти всю підготовку до весняних стартів, приділяючи увагу зміцненню всіх груп м'язів і збільшуючи функціональні можливості організму кожного нашого учасника. Після такої підготовки наші учасники показують прекрасні результати.

4. Вибирайте правильне взуття

Для бігу в будь-який час року найголовніше - це взуття. Для бігу взимку потрібні бігові кросівки з хорошою протекцією і більш вираженою рельєфністю підошви, яка забезпечить хороше зчеплення з поверхнею. Бонус, якщо кросівки будуть з водонепроникною мембраною, але важливо, щоб вони не були важкими. Коли ви бігаєте, вам не буде холодно. Ще одна важлива річ - спортивні термошкарпетки. Вони забезпечують ноги теплом, щільно сидять і виводять вологу. Шкарпетки взимку повинні бути довшими за висотою, ніж зазвичай, щоб забезпечити теплом м'язи і зв'язки, особливо в районі ахіллового сухожилля і камбаловидной м'язи. Нога повинна бути повністю закрита одягом, щоб усунути охолодження і мікротравми.

5. Одягайтеся по погоді

Потрібно одягатися по погоді, але не сильно жарко. Якщо ви побачили, що на вулиці +10, то не треба кутатися, як при -10. Ідеальний баланс - одягатися так, як ніби на вулиці на 10 градусів тепліше, ніж насправді. Коли ви будете бігти, вам буде жарко, навіть у мороз.

У зимовий період при мінусових температурах потрібно одягатися багатошарово: футболка з коротким або довгим рукавом (можна термобілизну) + фліс + вітровка + термолосіни + пов'язка або шапка + рукавички. У цьому випадку вам буде комфортно. Якщо на вулиці стало трохи тепліше, потрібно вибирати тоншу флісовую кофту або замінити термобілизну на футболку.

Пам'ятайте про баланс: речі не повинні обмежувати ваші рухи, але при цьому не надягайте одяг форми балахона - це теж заважає. В одязі має бути комфортно, він повинен вбирати зайву вологу, щоб ви не замерзали у холод.

6. М'язи повинні бути в теплі

На всіх тренуваннях я змушую, щоб ноги і руки були повністю закриті. На тепловтрати особливо реагують ахілла, литкові і камбаловидні м'язи, руки, лоб і потилиця. Часто на тренування в холодну пору люди одягаються неправильно - в бриджі якісь або виходять на пробіжку без шапки. Це потрібно виправити. М'язи повинні бути в теплі і все тіло, окрім обличчя, потрібно закривати. Можна зверху бігових лосин надіти гетри.

7. Завершення тренування

Після тренування потрібно відразу зняти мокрі речі і переодягнутися у сухі, випити чай і по можливості прийняти ванну.

КОРИСТЬ БІГУ ВЗИМКУ

1. Посилюється імунітет

З настанням холодів організм поступово адаптується до холоду і здатний легко переносити мінусові температури,  що у свою чергу підвищує захисні функції організму до простудних або вірусних захворювань. У результаті, людина, що бігає взимку, вкрай рідко хворіє.

2. Поліпшується робота легенів і серця

Біг гартує організм, покращуючи роботу легенів і серця. Взимку люди більше сидять вдома і мало дихають свіжим повітрям. Пробіжка в цю пору року компенсує цей недолік і насичує організм киснем. Кисень, як відомо, дуже важливий для нормальної роботи організму людини, тому користь бігу взимку для здоров'я незаперечна.

3. Зміцнюються зв'язки і м'язи

Біг по снігу змушує вас вище піднімати стегно. За рахунок цього м'язи добре тренуються. Слизька поверхня змушує докладати більше зусиль, ніж при бігу по сухому асфальту, тому всі групи м'язів працюють в посиленому режимі, через що вони зміцнюються набагато краще, ніж при бігу влітку.

Let's run!

Ірина Ліщинська
Ірина Ліщинська
головний тренер клубу «Run Base Kyiv», заслужений майстер спорту, багаторазова чемпіонка України, срібна призерка Олімпійських Ігор у Пекіні
Ми в соц. мережах